Langbehns testamente

Ett tyskt århundrade i tio kapitel

I Langbehns testamente skildras det tyska nittonhundratalet genom ett subjektivt urval personligheter. Här finns den tysk-bolivianska gerillakvinnan – dotter till en nationalsocialistisk kameraman – som mördade Che Gueveras baneman bara för att själv senare bli skjuten. Vi möter frikårsmän i tjugotalets Mecklenburg och en rasforskare, som ville göra karriär i Tredje riket men istället räddade livet på en judinna. Titelessän handlar om Julius Langbehn, en kulturkonservativ enstöring som skrev förra sekelskiftets tyska bästsäljare.

Per Landin återvänder här till gestalter som följt honom, några tar han i försvar, om det behövs. Lika ofta blir han frågande eller avvisande; som i fallet med Östtysklands förs­ta dam Margot Honecker eller studenten Ohnesorgs mördare, en polisman som utlöste den väst­tyska student­revolten och senare visade sig ha varit östtysk Stasiagent.

De som läst Landins tidigare böcker kom­mer att känna igen sig – och de som inte gjort det kan med fördel börja med Langbehns testamente.

Recensioner:

Per Landin har med … sitt encyklopediska vetande om och egensinniga intresse för tysk kultur och historia … etablerat sig som en av Sveriges främsta essäister. Adelsmärket är – förutom språkets strama lätthet – förkärleken för förlorarna, dragningen till de som befann sig i ett förflutet centrum för att sedan förskjutas till historiens marginaler.

Aftonbladet


Sakprosa
224 sidor
Formgivare:
Mårten Ericson
Utgivningsdatum:
2017-12-20
Format:
Halvklotband 978-91-8530-117-1
© Bokförlaget Augusti 2024