Allt som är blått

I en dåsig småstad i slutet av åttiotalet hamnar den unge Simon på kollisionskurs med den framtid som stakats ut åt honom. Men så lär han känna ­Carla som arbetar på baren Azzura, vars namn anspelar både på hennes italienska rötter och det azurblå vattnet i den angränsande simbassängen.

I bassängens blå ljus uppstår en vemodig kärlek mellan den nittonårige Simon och den tjugo år äldre Carla. På hypnotiserande prosa beskriver Peter Terrin människans utsatthet när hon ställs inför omöjliga val i en värld där varje krusning på vattenytan kan ha en djupare innebörd.

Allt som är blått är en känslig och sensuell roman om vänskap, åtrå och mening. Om sökan­det efter frihet och identitet. Den handlar också om två män­niskors tilltagande främlingskap när snaran av omvärldens konformism sakta dras åt.

Recensioner:

»Med sin suggererande och koncentrerade berättarstil skildrar Terrin hur de tre personernas olika inre och yttre världar råkar i kollision. Känslan av främlingskap i till­varon, gärna med kafkaeska inslag, utmärker Terrins författarskap i stort, och gestaltas här med en finkalibrerad prosa med ypperligt sinne för detaljerade miljöbeskrivningar och psykologiskt inträngande person­porträtt.«

Martin Lagerholm, BTJ
2023:15

 

»Allt som är blått är en komplex bok, det finns mycket i den som den till en början döljer genom sin enkelhet. Just det gör den också till en god bok. Det är en anspråkslös bok med mycket att säga.«

Isak Adolfsson, Kulturdelen
2023 07 03

 


Skönlitteratur
252 sidor
Översättare:
Urban Lindström
Formgivare:
Mårten Ericson
Utgivningsdatum:
2023-05-31
Format:
Hårdband med skyddsomslag 978-91-8530-143-0
© Bokförlaget Augusti 2024