Karaktären

I en tid präglad av massarbetslöshet och utsatthet under den socialt turbulenta mellankrigstiden, skissas i denna roman förhållandet mellan en far och hans son. Vi möter skuggsidorna hos två starka karaktärers kamp för att hävda sin plats i tillvaron – den fruktade kronofogden Dreverhaven, och hans utomäktenskaplige son Jacob Kata­dreuffes väg från misär och misslyckande, till en lovande framtid som advokat.

Ferdinand Bordewijk (1884–1965) var jurist och är ett av den moderna nederländska litteraturens främsta namn. Han introduceras här för första gången på svenska. Med psykologiskt skarpsinne tecknar han i denna sin främsta roman en ung mans inre strid och klassresa från utanförskap, till erkännande och insikt – och det höga pris han betalar för att lyckas.

Det är även en levande skildring av hamnstaden Rotterdam och män­niskans villkor i en hänsynslös tid fylld av mellankrigstidens idéströmningar och framtidsvisioner.

Karaktären filmatiserades 1997, i regi av Mike van Diem, och vann året efter en Oscar för bästa utländska film.

Recensioner:

»På många sätt är Karaktären en bildningsroman i byråkratisk miljö. Det låter torrt och är det också på ett sätt som gränsar till socialrealism, eller den naturalism som Émil Zola gjorde sig känd genom med klassikern Thérèse Raquin. […} [Berättandet] rimmar väl med den … bild man ofta får av holländska stillebenkonstnärer. [Den] miljö som Jacob rör sig i kunde likaväl vara en firma i Malmös 1930-tal som Rotterdams. […] Här lyckas Karaktären teckna en berättelse som sällan annars får utrymme.«

Lukas de Veen, Dala-Demokraten
2024 01 02

 

»Urbans Lindströms svenska översättning av Bordewijks fysiskt kraftfulla och målande prosa njutbar skönlitterär materia.«

Kristofer Flensmarck, BTJ
2023 06


Skönlitteratur
291 sidor
Översättare:
Urban Lindström
Formgivare:
Mårten Ericson
Utgivningsdatum:
2022-11-25
Format:
Halvklotband 978-91-8530-137-9
© Bokförlaget Augusti 2024