Gawain och den gröne riddaren

Kung Artur har med hov och fränder samlats för att fira jul. Kring de uppdukade borden finns den vackra drottning Guinevere, Ingraine, Ywain och andra välkända namn. Men innan de sätter sig till bords vill den unge konungen gärna höra en berättelse om något stort eller våldsamt äventyr.

In genom slottssalens portar spränger då plötsligt en enorm grön man på sin lika gröna springare. Den jättelike mästern utmanar hovet på en lek i vilken han lovar att utan att vika ta ett hugg från den man som vågar – i utbyte mot att samme man om ett år i stället tar ett av honom.

Kung Artur och riddarna tvekar då ju hela saken syns galen, ja huvudlös. Till slut blir det den unge Gawain, Arthurs systerson, som stiger fram och antar utmaningen. Han utdelar hugget mot den grönskimrande gästen. Därefter vidtar ett klassiskt riddaräventyr och Gawain beger sig ut i sökandet efter den gröne riddaren och hans kapell för att få sitt eget banesår.

Gawain och den gröne riddaren är en riddarsaga från det sena 1300-talets England. Dess arkaiska språk och karaktäristiska stil gör den unik inom riddarepiken.


Skönlitteratur
120 sidor
Översättare:
Mårten Ericson
Formgivare:
Mårten Ericson
Utgivningsdatum:
2024-02-22
Format:
Hårdband med skyddsomslag 978-91-8530-146-1
© Bokförlaget Augusti 2024