Glasbin

Den deklasserade krigsveteranen Richard befinner sig på botten av sin karriär, och känner sig ur takt med tiden. Barskrapad och utan andra utsikter vänder han sig till sin forne kamrat inom Lätta kavalleriet, Twinnings. Denne har kontakter i samhällets alla vrår och erbjuder Richard en intervju hos industrimagnaten Zapparoni, den ökände och mytomspunne mångmiljardär som har gjort sin förmögenhet på miniatyrrobotar och revolutionerat den moderna filmindustrin.

Anställningen har dock ett pris, och under intervjun slits Richard mellan rädslan för sitt eget liv och sina föreställningar om Zapparoni och dennes metoder. När Richard vilar ut i Zapparonis trädgård retar en ingivelse honom – är allt verkligen som det verkar?

Framtidsromanen Glasbin från 1957 är en av Ernst Jüngers mest suggestiva berättelser. I en serie hallucinatoriska och illavarslande scener görs ett flertal anmärkningsvärt träffsäkra förutsägelser om framtiden, såsom den totala övervakningens intrång i människans liv, robot- och nanoteknologins utveckling, det moderna samhällets påverkan på miljön, och inte minst om de multinationella jättarnas ofta överstatliga och auto­noma karaktär och de gränslösa medel som står till deras ägares förfogande.

Recensioner:

»Den förtätade romanen ställer lika angelägna som förutseende frågor om huruvida de vetenskapliga och tekniska framstegen alltid är till människans fromma, eller om det däri också döljer sig en lömskhet större och värre än vad vi kan föreställa oss? […] Mot detta låter Jünger sin protagonist med hjälp av minnesbilder spekulera över vad det är för värld och värden vi till följd därav lämnar bakom oss? Vilka förluster står vi inte ut med? «

Martin Lagerholm, »Under strecket«, Svenska Dagbladet

 

»Miljöerna är exakt beskrivna med stor kunskap om natur och kultur. Många av textens meningar skulle kunna fungera som fristående aforismer. Träffande och tänkvärda iakttagelser staplas på varandra.«

Michael Nyhaga, BTJ


Skönlitteratur
152 sidor
Översättare:
Urban Lindström
Formgivare:
Mårten Ericson
Utgivningsdatum:
2021-06-30
Format:
Halvklotband 978-91-8530-129-4
© Bokförlaget Augusti 2024