Ett paraply för denna dag

Plötsligt befinner han sig i en livskris. Han är van att tillbringa sina dagar spatserandes på stadens gator. På så sätt kan han kosta på sig en distanserad syn på världen samtidigt som han recenserar förstklassiga skor av engelskt snitt. Men nu håller allt på att rasa samman, den ersättning han fått har just reducerats till en fjärdedel.

Samtidigt har hans flickvän Lisa lämnat deras förhållande eftersom hon inte längre kan uthärda hans vägran att ta del av världen som något annat än en flanör. Själv har han inte riktigt lyckats släppa taget.

Väl ute i stadens vimmel stöter man ofrånkomligen på människor. Gamla flickvänner, och andra man egentligen inte alls vill bli sedd av. Och ändå, finns hos dem kanske en dörr till ett annat liv – till en värld bland de närvarande?

Den nyckfulla och poetiska Ett paraply för denna dag förtrollade den tyska pressen när boken släpptes. Det är en bok i vilken man befinner sig på upptäcktsfärd bland livets förunderligheter.

Recensioner:

»Berättarjaget i denna stillsamt melankoliska roman råkar under en middag påstå att han är ledare för ett minnes- och upplevelsekonstinstitut. Men egentligen är han skotestare. … Detta är något så ovanligt som en vemodigt optimistisk roman, där berättarjaget på ett både absurt och ganska godmodigt sätt förlikar sig med livets allmänna obegriplighet. En oerhört charmig liten pärla av en ovanlig författare. En eloge för den känsliga översättningen! 5/5«

Eva Lundgren, BTJ
2022:16

 

»I vissa avseenden påminner stilen något om Robert Walser (1878-1956) och hans impressionism. Detaljer fångas upp och genomskådas av berättaren. Ofta är det små aspekter av livet som behandlas, men de utgör tillsammans en mosaik som bildar berättelsen. Precis som hos Walser finns det också en känsla av frånvarande mening … Effekten blir något dekadent och lättsinnigt. … Ett paraply för denna dag är på ytan en bok om ingenting, flyktiga sinnesintryck. Men den håller väl samman och skrapar man lite på ytskiktet så framträder en större berättelse … Man får hoppas att Bokförlaget Augusti ger ut fler Genazinos titlar, för boken lämnar intryck.«

Isak Adolfsson, Kulturdelen
2022 06 21


Skönlitteratur
164 sidor
Översättare:
Andreas Ekvall
Formgivare:
Petter Lönegård & Mårten Ericson
Utgivningsdatum:
2022-06-16
Format:
Hårdband med skyddsomslag 978-91-8530-132-4
© Bokförlaget Augusti 2024