Slaget vid Monte Cassino

I Slaget vid Monte Cassino berättar historikern Artur Szulc om de dramatiska händelser som utspelade sig vid det anrika klostret i Apenninerna söder om
Rom, där en liten kontingent av väl förskansade tyska fallskärmsjägare vållade de allierade styrkorna stora problem under invasionen och befrielsen av Italien.

Striderna pågick mellan den 17 januari och den 19 maj 1944 och omfattade soldater från Storbritannien, USA, Frankrike, Italien, Indien, Nya Zeeland, Algeriet, Kanada, Marocko, Polen och Tyskland.

Slaget har blivit känt för de allierade bombningar som metodiskt ödelade det gamla och anrika klostret – ett beslut som i efterhand ofta mött kritik. Stora historiska lämningar gick förlorade, men mycket räddades också tack vare att det tyska befälet redan fört ut många av klostrets skatter till en skyddad plats i Rom.

I slutändan, efter flera misslyckade försök och enorma förluster för de allierade styrkorna, säkerställdes avgörandet av polska soldater vilka tog sig upp för de svårtillgängliga bergssidorna och in i klostrets ruiner.


Historia
182 sidor
Formgivare:
Mårten Ericson
Utgivningsdatum:
2024-05-14
Format:
Hårdband med skyddsomslag 978-91-8530-154-6
© Bokförlaget Augusti 2024